FOREVER FIGHTING THE WORLD!!!

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Νέα

1) Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Σταμάτη, τον πρόεδρο της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ (Φοιτητική ΛΕσχη ΦΑνταστικής ΛΟγοτεχνίας), για την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που είχαμε και για το εξαιρετικό, έκτο τεύχος του περιοδικού της λέσχης με το οποίο με προμήθευσε. Ρίξτε μια ματιά στο ιστολόγιο της λέσχης, το έχω βάλει στους συνδέσμους.


2) Στην οδό Μαυρομιχάλη στο κέντρο της Αθήνας, μεταξύ Ακαδημίας και Σόλωνος βρίσκονται οι θρυλικές εκδόσεις Ωρόρα. Για όσους δεν τις έχουν υπόψη, οι εκδόσεις αυτές κυκλοφορούσαν ανθολογίες από τον ευρύτερο χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας (sci-fi, fantasy, τρόμου) σε μορφή βιβλίων τσέπης. Ο καλός κύριος που τις έχει σκοπεύει να κλείσει το μαγαζί σε ένα-δύο μήνες και κάνει την εξής προσφορά: αγοράζοντας 5 βιβλιαράκια, παίρνετε δώρο άλλα 3. Λαμβάνοντας υπόψη πως (εξ όσων γνωρίζω) τα βιβλία των εκδόσεων δεν έχουν πλέον διανομή στα βιβλιοπωλεία, είναι μια καλή ευκαιρία να συμπληρώσετε κενά στη συλλογή σας ή να αποκτήσετε μια πρώτη γνωριμία με κάποιες από τις πιο κλασικές ανθολογίες φαντασίας που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ στην Ελλάδα. Αν ο εκδότης σας πει πως ένα από τα 3 επιπλέον βιβλιαράκια θα το επιλέξει αυτός και δε σας αρέσει η επιλογή του, πείτε του πως το έχετε ήδη και να πάρετε κάποιο άλλο.


3) Εδώ και κάνα μήνα ο λύκος των Grand Magus αλύχτησε ξανά και το κάλεσμα του δεν πρέπει να σας αφήσει αδιάφορους. Το Ηammer of the North είναι η νέα κυκλοφορία των Σουηδών, οι οποίοι μετά το πολύ καλό Iron will του 2008 επέστρεψαν με δυνατό Heavy Metal, επική διάθεση και τραγούδια-επικλήσεις στην εσωτερική δύναμη του ανθρώπου.



Δικοί τους οι στίχοι που κλείνουν την παρούσα ανάρτηση:

Time for fast decisions
Now it's live or die
Weakness spreading like a plague
Will you make the change or stay the same and fail
Strength is summoned from within
Northern star

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Πέρα από τα τείχη τούτου του κάστρου...

Για μένα το καλοκαίρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με περιηγήσεις σε κάποια από τα πολλά κάστρα που βρίσκονται διάσπαρτα στην Ελλάδα. Τα αρχαία, μεσαιωνικά ή αναγεννησιακά φρούρια, κτισμένα πάνω σε λόφους ή δίπλα στη θάλασσα, μοναχικά απομεινάρια αλλοτινών εποχών, πάντοτε μαγνητίζουν το βλέμμα μου και ασκούν έλξη στην ψυχή μου.


Η επίσκεψη στο κάστρο, το πέρασμα μέσα από τις πύλες του, η περιήγηση στα τείχη του, η εξερεύνηση των κρυφών γωνιών του, η απόλαυση της θέας από τους πύργους του είναι μαγικές διαδικασίες, οι οποίες αποτελούν συνδέσμους με ένα ηρωϊκό αλλά και εξιδανικευμένο παρελθόν. Αυτό το παρελθόν αναζητούμε και γι' αυτό οι πέτρινοι φρουροί του πάντοτε θα είναι για μας κάτι παραπάνω από απλά μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Διασχίζοντας τις πύλες τους θα περνάμε σε άλλους κόσμους και θα ανασαίνουμε λίγο από τον γλυκό αέρα των παλιών καιρών.


Ξαναθυμάμαι τις αναζητήσεις περασμένων χρόνων: ο φοβερός Ακροκόρινθος, τα κάστρα σε Ναύπλιο, Μεθώνη, Κορώνη, Ναύπακτο, Βόνιτσα, Λίνδο, Κω, Ρέθυμνο, Κυπαρισσία. Οι τεράστιοι προμαχώνες και ο Κουλές του Ηρακλείου, οι τέλειες οχυρώσεις της Ρόδου. Η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς και ο ιδρώτας που χύθηκε για να ανέβουμε μέχρι την κορυφή. Τα τείχη της Νικόπολης και το αρχαίο φρούριο στα Αιγόσθενα. Το Νιόκαστρο της Πύλου, το Χλεμούτσι και το κάστρο της Καβάλας που δυστυχώς τα βρήκαμε κλειστά. Το Παλαιόκαστρο της Πύλου που τελικά κωλώσαμε και δεν ανεβήκαμε μέχρι τα τείχη του. Και τόσα άλλα των οποίων τα μυστικά περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. Φέτος πιστεύω πως θα καταφέρω να γνωρίσω κάποια ακόμα. Και φυσικά μακρινό όνειρο παραμένει η επίσκεψη στα διάσημα αδέλφια τους της Δυτικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Ελπίζω πως στο μέλλον θα καταφέρω να τα αλώσω και αυτά.


Στις δύο πρώτες φωτογραφίες η τρίτη πύλη του Ακροκόρινθου και το οκταγωνικό φρούριο που συνδέεται με λιμενοβραχίονα με το κάστρο της Μεθώνης. Από παλιότερες επισκέψεις μου μαζί με εκλεκτούς συνοδοιπόρους. Στην τρίτη το μεγάλο όνειρο: το σταυροφορικό Krak των Ιπποτών στη Συρία.

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Μεταξύ μας...

We are secrets to each other
Each one's life a novel
No-one else has read.
Even joined in bonds of love,
We're linked to one another
By such slender threads.

We are planets to each other,
Drifting in our orbits
To a brief eclipse.
Each of us a world apart,
Alone and yet together,
Like two passing ships.

Just between us,
I think it's time for us to recognize
The differences we sometimes fear to show.
Just between us,
I think it's time for us to realize,
The spaces in between
Leave room for you and I to grow.

We are strangers to each other,
Full of sliding panels,
An illusion show.
Acting well-rehearsed routines
Or playing from the heart?
It's hard for one to know.

We are islands to each other,
Building hopeful bridges
On a troubled sea.
Some are burned or swept away,
Some we would not choose,
But we're not always free.



Κάποιες πικρές (;) αλήθειες για τις ανθρώπινες σχέσεις. Πιστεύω πως όλα καταλήγουν στους παραπάνω στίχους του μεγάλου Neil Peart. Το τραγούδι είναι το Entre nous και βρίσκεται στο αριστουργηματικό Permanent waves του 1980. Αφιερωμένο σε όσους επιμένουν να τρέφουν αυταπάτες. Ξέχασα να αναφέρω το συγκρότημα αλλά αν δεν το γνωρίζετε να ξανάρθετε με τον κηδεμόνα σας. Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Τα Μυστήρια του Σκώληκα

O Ludwig Prinn ήταν Φλαμανδός Ιππότης που έλαβε μέρος στην έβδομη σταυροφορία. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στους Άγιους Τόπους αιχμαλωτίστηκε από τους Μουσουλμάνους και υπηρέτησε ως δούλος διάφορους μάγους και θαυματοποιούς της Συρίας. Κοντά τους μυήθηκε στις Μαύρες Τέχνες και έμαθε πολλά σκοτεινά μυστικά. Αργότερα βρέθηκε στην Αίγυπτο, φτασμένος πλέον μάγος και ο ίδιος και η φήμη του απλώθηκε σε όλη την Βόρειο Αφρική. Προς το τέλος της ζωής του ο γερο-μάγος επέστρεψε στην πατρίδα του και εγκαταστάθηκε στα ερείπια ενός προ-ρωμαϊκού τάφου, σε ένα δάσος κοντά στις Βρυξέλλες. Εκεί περνούσε το χρόνο του κάνοντας ανίερες επικλήσεις, περιτριγυρισμένος από πλήθος αόρατων, αστρογέννητων δαιμόνων. Τελικά ο μάγος έπεσε στα χέρια της Ιεράς Εξέτασης και φιλοξενήθηκε στα μπουντρούμια της. Τα βασανιστήρια δεν μπόρεσαν να του αποσπάσουν ούτε μια λέξη. Ο Prinn βρέθηκε κλεισμένος σε ένα κελί να περιμένει τη δίκη του και την αναπόφευκτη εκτέλεση του. Στο χρονικό διάστημα που ήταν έγκλειστος έγραψε το βλάσφημο De Vermis Mysteriis ή Τα Μυστήρια του Σκώληκα. Το πως κατάφερε να βγάλει το χειρόγραφο από το κελί του παραμένει μυστήριο. Το χειρόγραφο τυπώθηκε σε μορφή βιβλίου μετά τον θάνατο του Prinn αλλά οι Αρχές κατέστρεψαν τα περισσότερα αντίγραφα. Ωστόσο, ένας μικρός αριθμός βιβλίων διασώθηκε με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα λίγοι μυημένοι να έχουν πρόσβαση στα μαύρα μυστικά του τόμου του Prinn.


Με αυτόν τον τρόπο τα Μυστήρια του Σκώληκα πήραν τη θέση τους δίπλα στο αποτρόπαιο Νεκρονομικόν και σε άλλους θρυλικούς τόμους απόκρυφης γνώσης όπως το Βιβλίο του Έιμπον και το Ακατονόμαστες Λατρειές του φον Γιούνζτ.

Δεν γνωρίζω αν ο Prinn ή το βιβλίο του υπήρξαν ποτέ. Επισήμως αποτελούν λογοτεχνικά δημιουργήματα του αμερικανού συγγραφέα Robert Bloch (1917-1994). Ο Bloch σήμερα είναι γνωστός ως ο συγγραφέας του Ψυχώ το οποίο μεταφέρθηκε με τεράστια επιτυχία στον κινηματογράφο από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι πως στο ξεκίνημα του, πολύ πριν καταξιωθεί ως συγγραφέας, ο Βloch ήταν μέλος του Κύκλου του Lovecraft με τον οποίο αλληλογραφούσε από νεαρή ηλικία και έγραψε αρκετά διηγήματα που συνδέονται (άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο) με την περίφημη Μυθολογία Κθούλου. Οι περισσότερες από αυτές τις ιστορίες δημοσιεύτηκαν στο θρυλικό pulp περιοδικό Weird Tales. Οι συγγραφείς του Κύκλου του Lovecraft συνήθιζαν να επινοούν βλάσφημα βιβλία και αποτρόπαιες οντότητες ώστε να εμπλουτίσουν την Μυθολογία και ο Bloch δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος στο παιχνίδι αυτό. Δεν επινόησε κάποια εξωδιαστατική οντότητα αλλά μας χάρισε το βιβλίο του Prinn. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Bloch είχε το προνόμιο να βάλει ένα εξωγήινο τέρας να σκοτώσει τον Lovecraft σε ένα από τα πρώτα διηγήματα του (The Shambler from the Stars). O Lovecraft εκδικήθηκε τον Bloch σκοτώνοντας τον με τη σειρά του στο διήγημα του The Haunter of the Dark. Τέλος, ο Bloch συνέχισε την πλοκή του διηγήματος του Lovecraft στο μεταγενέστερο διήγημα του The Shadow from the Steeple (και τα τρια διηγήματα έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά). Ύστερα από το θάνατο του Lovecraft ο Bloch έχασε το ενδιαφέρον του για τη Μυθολογία Κθούλου και συνέχισε αναπτύσσοντας το προσωπικό του ύφος. Επανήλθε σε κθουλιανά θέματα μόνο σε δύο-τρία μεταγενέστερα διηγήματα του καθώς και στη νουβέλα Strange Eons.

Αφορμή για την παρούσα ανάρτηση αποτέλεσε η ολοκλήρωση της ανάγνωσης της συλλογής ιστοριών του Bloch με τίτλο (τι άλλο;) Mysteries of the Worm. Η συλλογή κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο της Chaosium, η οποία έχει δημιουργήσει και το γνωστό role playing game Call of Cthulhu. Κοινό στοιχείo σε όλα τα διηγήματα της συλλογής είναι η αναφορά στον βλάσφημο τόμο του Prinn ενώ η θεματολογία πολλών εξ αυτών συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τη Μυθολογία Κθούλου. Η πλειοψηφία τους είναι πρώϊμα έργα του Bloch στα οποία είναι εμφανής η επιρροή του Lovecraft και τα οποία και ο ίδιος ο Bloch εκ των υστέρων θεωρούσε, στην καλλίτερη των περιπτώσεων, μέτριες προσπάθειες. Ωστόσο παρά την αφέλεια τους οι ιστορίες αυτές διαθέτουν μια σκοτεινή γοητεία που δεν αφήνει ασυγκίνητο τον αναγνώστη. Μέσα στο βιβλίο θα βρείτε σκοτεινές αιγυπτιακές λατρείες, σιχαμερά ghouls, αποτρόπαια shoggoth, τον Απρόσωπο Θεό Nyarlathotep, ενοχλητικά πράγματα με πλοκάμια και πολλά άλλα νοσηρά και ενδιαφέροντα. Από τα είκοσι διηγήματα που περιέχει το βιβλίο (μόνο τέσσερα εξ αυτών έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά) ξεχώρισα τα The Brood of Bubastis, The Mannikin, Fane of the Black Pharaoh, The Sorcerer's Jewel, Notebook Found in a Deserted House καθώς και το ειρωνικό Philtre Tip. Γενικά, όλα τα διηγήματα έχουν ενδιαφέρουσες ιδέες (αν και όπως αναφέρθηκε παραπάνω, πολλά είναι "άγουρα" έργα) και πιστεύω πως ενδιαφέρουν τους φίλους της Μυθολογίας Κθούλου (αν μη τι άλλο για ιστορικούς και συλλεκτικούς λόγους) αφού είναι έργα ενός από τα μέλη του Κύκλου του Lovecraft. Στα θετικά του βιβλίου και ένα σύντομο κείμενο του Bloch όπου σχολιάζει τις ιστορίες αλλά και το εξώφυλλο που μεταφέρει με επιτυχία στον θεατή την αίσθηση του εξωγήϊνου.

Κλείνοντας, αν έχετε τις ίδιες ανησυχίες με τον ήρωα του The Shambler from the Stars: "I longed to learn the songs the demons sing as they swoop between the stars, or hear the voices of the olden gods as they whisper their secrets to the echoing void. I yearned to know the terrors of the grave; the kiss of maggots on my tongue, the cold caress of a rotting shroud upon my body. I thirsted for the knowledge that lies in the pits of mummied eyes, and burned for wisdom known only to the worm", τότε τολμήστε να πάρετε μια γεύση των Μυστηρίων του Σκουληκιού...

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

No turning back!

NO TURNING BACK FROM THE LIFE THAT I CHOOSE
NO TURNING BACK, I'VE GOT NOTHING TO LOSE
I WILL KEEP THE FLAME ALIVE!!!

Εκρηκτικό Heavy Metal κύριοι!!! Aυτή είναι η περιγραφή που αρμόζει στο No turning back των Burning Starr. Τι να πρωτογράψει κανείς για αυτό το σχετικά άγνωστο διαμάντι της μουσικής μας που κυκλοφόρησε το 1986; Πρόκειται για την μπάντα που δημιούργησε ο κιθαρίστας Jack Starr αφού έφυγε από τους Virgin Steele. Ο Starr κυκλοφόρησε το πολύ καλό προσωπικό LP Out of the darkness το 1984 και ακολούθησε το Rock the american way το 1985 (δεν το έχω ακούσει αλλά δεν έχει πολύ καλή φήμη) αυτή τη φορά με το μουσικό σχήμα του Starr να έχει λάβει το όνομα Burning Starr. To 1986 έρχεται απροειδοποίητα η κορύφωση με το No turning back. Πράγματι δεν υπάρχει γυρισμός από το βασίλειο του υψηλού Heavy Metal για όποιον ακούσει αυτό το αριστούργημα. Πείτε με υπερβολικό αλλά εγώ επιμένω: δισκάρα από τις λίγες!!! Πάντα πίστευα πως ο σωστός μεταλλάς πρέπει να είναι και λίγο παλιόφατσα και ο θεός Jack Starr πληροί τις προϋποθέσεις! Απίστευτη μούρη, φλογερή κιθάρα, εμπνευσμένες συνθέσεις!!


Τα τραγούδια ερμηνεύει η φωνάρα (τότε τουλάχιστον διότι τώρα είναι ψιλοψόφιος) του Mike Tirelli. Μπάσο παίζει ο Keith Collins (πρώην Savatage), πίσω από τα τύμπανα βρίσκεται ο ήρωας Mark Edwards (έπαιξε τύμπανα στο Bloodstreets των Riot, αυτό τα λέει όλα) ενώ στα πλήκτρα συνεισφέρει ο David Defeis. Μιλάμε για all-star μπάντα του αμερικάνικου Metal σε έναν κλασικό δίσκο. Οι συνθέσεις είναι εξαιρετικές, με κορυφαίο το επικό A light in the dark ενώ ακολουθούν τα Evil never sleeps, Avenging angel, Run for your life, Path of destruction καθώς και το ομώνυμο με τον Tirelli να κραυγάζει: "I will keep the fame alive!!!!". Πράγματι, δίσκοι σαν αυτόν εδώ κράτησαν ζωντανή την ιερή φλόγα του Heavy Metal και αξίζουν το σεβασμό όλων. Τσαμπουκάς, πάθος, έμπνευση, ηρωϊκή διάθεση, Heavy Metal που πορεύεται στην Αθανασία!



Ακολούθησαν άλλοι δύο δίσκοι εκ των οποίων το Blaze of glory (1987) είναι πολύ δυνατό ενώ το γνωστό ως Orange album (1989) μέτριο. Παραδόξως, το 2009 είχαμε την επιστροφή των Burning Starr με έναν αξιοπρεπέστατο δίσκο (Defiance) που Manowar-ίζει επικίνδυνα (δεν είναι τυχαίο πως το κυκλοφόρησε η εταιρεία του Joey Demaio). Σημειώνουμε πως το εξώφυλλο του No turning back που εμφανίζεται στην ανάρτηση δεν είναι το αυθεντικό αλλά αυτό της επανακυκλοφορίας από τη Sentinel Steel. Εξυπακούεται πως στα σχόλια απαγορεύεται η έκφραση αρνητικών απόψεων για τη δισκάρα αυτή.

THERE'S A LIGHT IN THE DARK
WHERE SHADOWS FEAR TO TREAD
WHEN YOU WISH UPON A STAR
THAT'S WHEN YOU'LL FIND IT
A LIGHT IN THE DARK

Ναι! Μέσα στο σκοτάδι του πνευματικού θανάτου, μέσα στην καταχνιά της παρακμής υπάρχει ένα Φως που λάμπει. Το Φως που σκορπίζει το αθάνατο Heavy Metal! No turning back!!!!