FOREVER FIGHTING THE WORLD!!!

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Στο βουνό του Κρομ

Ένα συγκρότημα με το κραυγαλέο όνομα Arkham Witch και έναν δίσκο με τίτλο On Crom's Mountain (2011) δεν θα μπορούσε παρά να παρουσιάζει ενδιαφέρον (τουλάχιστον για όσους έχουν χαθεί στα βασίλεια της σκοτεινής φαντασίας). Όταν θα έρθει η στιγμή να ανέβουμε στο βουνό του βλοσυρού θεού, πιστεύω πως το ομώνυμο κομμάτι θα είναι μια ταιριαστή ηχητική υπόκρουση.


Μαθαίνω μάλιστα πως η μπάντα πρόκειται να κυκλοφορήσει (ή έχει κυκλοφορήσει ήδη) καινούργιο δίσκο. Θα υπάρξει συνέχεια...

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

O Κυρίαρχος

Μέσα στις φωτιές της δοξασμένης δεκαετίας του '80, το Master of Disguise των αμερικανών Savage Grace κατέχει εξέχουσα θέση. Η δεύτερη κυκλοφορία των SG (έχει προηγηθεί το EP The Dominatress με τον Kenny Powell των Omen στην κιθάρα) σε αρπάζει από το λαιμό και σου παίρνει το κεφάλι. Οι ξενέρωτοι μουσικόφιλοι και οι "σκεπτόμενοι" ακροατές οφείλουν να μείνουν μακριά, καθώς το MoD περιέχει υλικό αυστηρώς ακατάλληλο για τα αυτιά τους: αχαλίνωτο και σαρωτικό speed metal με προκλητική διάθεση όπως φανερώνει και το εξώφυλλο του δίσκου.


Το Master of disguise κυκλoφόρησε το 1985 (διανομή στην Ευρώπη από την γνωστή εταιρεία Black Dragon). Ξεκινά με το βρυχηθμό ενός λιονταριού -Lions roar- τον οποίο διαδέχεται το φοβερό Bound to be free, με τους στίχους να καλούν σε γενικό ξεσηκωμό:

Fists full of anger, rise into the night
The crack of the whip fills the day
Under the heel of oppressive boots of steel
The pain and the sweat turn to hate
Poised for the start of retribution's kiss,
The links of their chains snap and fall
Armed with weapons from the arsenal of right,
They'll bow no more

Ακολουθούν άλλες εφτά συνθέσεις που ξεχωρίζουν για την έμπνευση, την ορμητικότητα αλλά και για ορισμένες καθόλου πολιτικά ορθές αναφορές της μπάντας.

As I roll on, thru the night
Hunting for prey to delight me
Your shape appears, draws me near,
Your body is tried and convicted
Your fate awaits, you can't escape,
Bound by the shackles of justice
My will be done, you must succumb,
To the sentence of sex put upon you. 

To MoD είναι ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της περιόδου και ενσωματώνει πλήρως το πνεύμα της. Δύναμη, τσαμπουκάς, επιθετικότητα, πρόκληση, μέχρι και μια υποψία από το πνεύμα των σαμουράι χάρη στη παρουσία του μπασίστα B. East. Σε κάποια αρχαία τεύχη του Metal Hammer οι Savage Grace είχαν χαρακτηριστεί μέχρι και επικό metal αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οι στίχοι τους φανερώνουν μάλλον σκεπτικισμό παρά επική διάθεση ενώ οι ταχύτητες είναι πολύ ανεβασμένες. Ανεξάρτητα απ' όλα αυτά, το Master of Disguise αποτελεί πραγματικό μνημείο πηγαίου και ορμητικού Heavy Metal και δεν πρόκειται να χάσει τη λάμψη του όσα χρόνια και αν περάσουν.


Ακολούθησε το LP After the Fall from Grace (1986) το οποίο, χωρίς να είναι κακό, δεν διαθέτει το πάθος του MoD και χάνει λόγω των αδύναμων φωνητικών του κιθαρίστα και αρχηγού της μπάντας Christian Logue. Το 1987 κυκλοφόρησαν άλλο ένα EP και κατόπιν οι Savage Grace εξαφανίστηκαν για να τους επαναδραστηριοποιήσει ο Logue πριν μερικά χρόνια. Εννοείται πως δεν έχει νόημα να περιμένουμε τίποτα από αυτούς πλέον. Η κυριαρχία της εντροπίας πάνω τους (για την ακρίβεια πάνω στον C. Logue) είναι απόλυτη. Απομένει μόνο η ένδοξη κραυγή από το μακρινό 1985:

Bound to be free, the shackles of fear can't deny me!